Assalammualaikum, salam semua. Hari ni dah masuk 13 Ramadan , kurang lebih 2 minggu lagi kita hendak menyambut bulan Syawal. Bagaimana dengan persiapan, mesti ada yang dah beres semuanya dan ada juga yang suka buat persiapan di akhir-akhir waktu, sebab nak merasai kemeriahan Hari Raya. Di sebabkan puasa sudah hampir ke penghujung minggu ke-2, mood memasak pun dah mula berubah, kalau dapat nak masak yang ringkas dan cepat. Che Mat pun macam tu juga. Antara hidangan yang senang dimasak ialah nasi lemak. Mereka yang sibuk bekerja, Che Mat cadangkan sambal tumis ikan bilis Yeo's digandingkan dengan nasi lemak bagi meringkaskan masa anda. Percaya tak pertama kali Che Mat cuba makan sambal tumis ikan bilis Yeo's dengan nasi lemak, macam tak sangka ia begitu sedap dan rasa ngam sangat…berbunga-bunga hati sebab tak payah nak bersusah-susah menumis sambal…senang kerja pakcik...
Ada dua pilihan sambal tumis Yeo's, sambal tumis ikan bilis dan sambal tumis udang. Kedua-duanya sesuai digandingkan dengan nasi lemak, malah dengan apa saja pun boleh, nak dijadikan perencah nasi atau mi goreng, nak makan dengan ketupat pun boleh. Halal ke? Toksah khuatir, semua produk Yeo's dijamin Halal. Bagi yang tak pandai atau tak biasa dengan sukatan santan dan beras, Che Mat syorkan guna beras Basmathi, insha Allah nasi lemak pasti menjadi dengan lembut dan sedap. Sukatan beras Basmathi biasanya 1 beras : 1 ½ cecair, contohnya jika kita masak 1 cawan beras Basmathi, santannya ialah 1 ½ cawan. Kalau masak 2 atau 3 cawan, gandakan saja penggunaan santan tu, tak payah nak pening kepala takut nasi lemak jadi keras atau lembik. Toksah malu-malu mencuba, hidangkan dengan sambal tumis ikan bilis atau udang Yeo's, dijamin licin seperiuk nasi lemak tu!..
Bulan Ramadan begitu dimuliakan, dan dibulan ini jika kita bersedekah atau menyediakan hidangan untuk mereka yang berpuasa, pahalanya berlipat kali ganda. Atas kesedaran ini Yeo's telah mengambil inisiatif sempena bulan Ramadan dengan menggalakkan kita berkongsi rezeki dengan teman-teman dan orang-orang disekeliling kita. Dengan tema 'Berkat Dirasa Bersama' diharapkan kemuliaan Ramadan ini dapat dirasai oleh semua, tak kira bangsa dan agama, dengan berkongsi prouduk-produk Yeo's. Dan tak salah jika resipi-resipi yang telah dicuba, kita berkongsi dengan jiran tetangga, seperti amalam di kampung, yang sering bertukar-tukar juadah berbuka ketika Ramadan…Baru terasa kemeriahannya...Untuk berbuka hari ini, apa kata cuba masak Nasi Lemak Halba & Sambal Tumis Yeo's…Resipi seperti berikut…
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan beras basmathi
4 ½ cawan santan segar
1 biji bawang besar, dibelah 4
3 ulas bawang putih, diketuk
1 batang serai, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
20 biji halba
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
2 tin sambal tumis ikan bilis Yeo's
Hirisan timun secukupnya
Kacang tanah goreng secukupnya
Ikan bilis goreng secukupnya
Telur rebus secukupnya
Ulam petai (jika suka)
Ayam goreng rempah (jika suka)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Beras basmathi dicuci, kemudian rendam 20 minit dan toskan. Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik (rice cooker), tuang santan, masukkan serai, daun pandan, bawang besar, bawang putih, halba dan garam. Kacau rata dan tekan 'on'. Biar hingga nasi masak dan suis rice cooker bertukar kepada 'warm'.
- Dengan menggunakan chop stick, gemburkan nasi lemak, tapi jangan kacau banyak kali nanti nasi akan patah-patah. Cukup 3 – 4 kali. Padamkan suis periuk nasi, ini mengelakkan nasi lemak berkerak.
- Tutup kembali tudung periuk dan biarkan 15 minit. Boleh sendukkan nasi lemak halba ke dalam pinggan sesuai, nak lebih authentic, alas pinggan dengan daun pisang. Hidangkan dengan sambal tumis ikan bilis Yeo's dan bahan-bahan sampingan yang lain. Nikmati ketika berbuka puasa….Selamat mencuba!