CHICKEN GHEE ROAST
1.5 kg ayam,dipotong
135 gm yoghurt
2 s/m jus limau nipis,atau secukup rasa
1 s/t gula
Garam secukup rasa
Bahan kisar
20 tangkai chilie kering,direndam
6 ulas bawang putih
4 cm halia
11/2 s/m serbuk ketumbar
11/2 s/m serbuk jintan putih
11/2 s/t serbuk jintan manis
1 s/m serbuk chilie
1 s/t serbuk lada hitam
Bahan tumis
½ cup ghee
200 gm bawang,dipotong halus
4 tangkai daun kari
1. Kisar bahan kisar dengan sedikit air hingga lumat. Campur ayam,yoghurt,jus limau ,gula,garam dan bahan kisar gaul rata dan simpan selama 2 jam atau pun semalam dalam peti ais.
2. Panaskan ghee dan tumis bawang hingga menjadi sedikit perang. Masukan daun kari dan ayam gaul rata dan masak hingga kering.