CHAI BOEY
Untuk resipi ini anda boleh menggunakan lauk lebihan semalam seperti ayam goreng,daging bakar,kfc atau pun ayam masak kicap ambil daging sahaja, saya guna lebihan roast chicken.
500 gm roast chicken lebihan semalam.
400 gm sayur sawi pahit ( saya tak tahu nama sayur dalam bahasa melayu (lihat gambar) dipotong.
150 gm carrot, dihiris nipis
2 tomato besar, dipotong 4
50 gm bawang putih,dibelah 2
150 gm bawang besar, dihiris
10 chilie kering, dipotong
2 chilie merah, dihiris, jika anda suka
6 keping asam gelugor
2 kiub ayam
1 s/m kicap pekat manis
2-3 s/m minyak
2 liter air (8 cawan)
1. Panaskan minyak masuk bawang, bawang putih, chili merah dan goreng kering hingga naik wangi.
2. Masukkan air, kicap pekat, asam gelugor, kiub ayam dan garam secukup rasa.
3. Masukkan daging,sawi, carrot dan tomato kacau dan biarkan masak sehingga sayur-sayuran masak. Hidangkan dengan nasi panas.
Related Posts :
Orak-arik Peda Selalu Enak Disantap Kapan Saja, Begini Cara MembuatnyaOrak-arik peda adalah masakan yang dibuat dari telur dan ikan asin peda. Meski sederhana, tapi kuliner ini menawarkan cita rasa yang benar-b… Read More...
Ayam Kecap Menu Inti dalam Seporsi Mie Ayam, Begini Cara MembuatnyaSeporsi tak pernah bisa disebut mie ayam bila tak ada ayam kecap yang dijadikan topping di atasnya. Kelezatan kuah ayam kecap memberi warna … Read More...
Cemilan Pedas Menggoda Selera, Ini Resep Cara Membuat Kering Kentang dan Kacang TanahNgemil kudapan pedas memang nikmat dan membuat lidah tak bisa berhenti bergoyang. Dengan rasa seperti itu, selera makan pun bisa bertambah b… Read More...
RESIPI UDANG MASAK LEMAK SAMA NANAS Assalammualaikum, salam semua. Hari ni hari terakhir untuk bulan Julai, esok dah masuk bulan Ogos, bulan kemerdekaan negara kita. Menu har… Read More...
Sederhana Tapi Istimewa, Begini Cara Membuat Sayur Labu Siam Kuah Santan Udang Rebon PedasMasakan yang punya rasa istimewa tak harus yang rumit diaplikasikan. Kalau tahu bumbu dan cara membuatnya, kita juga bisa mengolah bahan mak… Read More...