PUTTU IKAN YU
500 gm ikan yu, buang kulit dan potong kecil dan gaul dengan 1 s/t serbuk kunyit dan kukus sehingga masak. Sejukkan dan buangkan tulang dan hancurkan.
2 biji besar bawang, dihiris halus
40 gm halia,di cincang
40 gm bawang putih, dicincang
5 cili hijau, dicincang
Jus limau nipis,secukup rasa
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
1 s/t sawi sawi
1 s/t ulutham paruppu
1 s/t kecil jintan putih
2 tangkai karileaves
1. Panaskan minyak dan masukkan biji sawi,jintan putih dan ulutham paruppu.
2. Masukkan bawang, bawang putih, halia, chilie dan daun kari goreng sehingga harum.
3. Masukkan ikan dan garam kacau rata dan goreng sehingga kering tambah jus limau nipia dan kacau sebati. Hidangkan dengan nasi
Nota: ini lauk untuk orang perempuan dalam pantang. Kalau makan lauk ini baik untuk tambah susu
.