AYAM PARATHE DENGAN KACANG PANJANG
Dalam gambar ayam parathe ini saya guna ayam vegetarian pasal masakkan vegetarian tapi dalam recipe ini saya ganti daging ayam
300 gm isi ayam. Dipotong kecil2
200 gm kacang panjang,dipotong
1 labu bawang besar,dipotong halus
2 tangkai daun kari
2 s/m pes halia bawang putih*
¼ cawan santan pekat
11/2 cawan air
Sedikit jus asam java
Garam secukup rasa
¼ cawan minyak
Serbuk masala
1 s/m serbuk ketumbar
2 s/m serbuk chilie
1 s/t serbuk garam masala
1 s/t serbuk jintan putih
1 s/t serbuk jntan manis
½ s/t serbuk kunyit
*kisar bawang putih dengan halia
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga menjadi sedikit perang. Masakkan pes halia bawang putih dan tumis hingga hingga hilang bau halia bawang putih
2. Masukkan daun kari dan bahan serbuk kacau dan tuangkan ½ cawan air dan tumis hingga naik minyak.masukkan ayam dan kacau rata.masak sampai naik minyak.
3. Masukkan kacang,air,santan,air asam dan garam kacau rata dan masak hingga sedikit kering.