KOOTU KUBIS
500 gm kubis, basuh dan keringkan dulu baru dipotong halus
½ cawan kacang dhal,direndam 2-3 jam
¼ cawan kacang kadalai parupu,direndam 2-3 jam dan direbus hingga masak tapi jangan sampai hanchur.
5 ulas bawang putih*
1 s/t jintan putih*
1 inci halia,ditumbuk kasar*
2 cawan air*
1 s/t serbuk jintan putih
¼ s/t serbuk kunyit
1 cawan santan
Garam secukup rasa
1 s/t gula
Bahan tumis:
1 biji bawang besar,di-hiris halus
4 tangkai chilie kering,dipotong
1 s/t biji sawi
1 s/t urad dhal
3 tangkai daun kari
21/2 s/m minyak
1. Masukkan kedalam periuk cooker dengan bahan2 tanda* dengan 2 cawan air masak sampai kacang empuk.
2. Masukkan kacang kadalai paruppu, santan,serbuk kunyit dan serbuk jintan putih kacau dan masak hingaa sedikit pekat. Masukkan kubis dan garam kacau rata dan kecilkan api.
3. Panaskan minyak dalam kuali lain dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Tuangkan kedalam kubis dan kacau rata masak hingga kubis masak.